Hoe lang duurt het om je e-bike op te laden?

Gepubliceerd op 26 oktober 2022 om 12:21

Een elektrische fiets helpt je om eenvoudiger je traject af te leggen. De hulp wordt geleverd door de motor die zijn energie haalt uit de accu. De batterij moet je uiteraard van tijd tot tijd opladen. Hoe gaat dit in zijn werk, hoe lang duurt het, en waar moet je rekening mee houden?

Het opladen van de accu is heel eenvoudig. Je neemt de batterij, je koppelt deze aan het stopcontact met de bijgeleverde lader, en je wacht tot alle LED lampjes groen zijn. Een accu is echter een kostbaar onderdeel, dus staan we hier toch even wat langer bij stil. Een juist gebruik zal de levensduur van je batterij ten goede komen.

 

In tegenstelling tot oudere accu’s zijn Li-On (meest courante accu type) niet goed bestand tegen helemaal opladen en volledig ontladen. Gelukkig zijn moderne accu’s ook voorzien van een zogenaamd Battery Management System (BMS) dat het oplaadproces in goede banen moet leiden.

 

Een lege accu laadt van nature sneller op dan wanneer ze bijna vol. Je kunt dit vergelijken met het inpakken van je vakantiekoffer: dit gaat makkelijk wanneer er bijna niets inzit, maar een heel stuk moeizamer wanneer deze bijna vol is. Bij een accu vertraagt het opladen ongeveer vanaf de accu 80% opgeladen is.

Hoelang duurt het nu gemiddeld om deze accu op te laden?

Op deze vraag bestaat geen éénduidig antwoord.
De laadtijd is voornamelijk afhankelijk van twee factoren: de capaciteit van de accu en de oplader dat je gebruikt.

 

Een grotere accu  met een capaciteit van 500Wh laadt langzamer op dan een accu met een capaciteit van 400Wh. Wanneer je gebruik maakt van een 6 Ampère lader (of snellader) laadt je een stuk sneller dan met een basis lader van bijvoorbeeld 2 Ampère.

 

In onderstaande tabel zetten we de gemiddelde laadtijden van Lithium-Ion accu’s (Li-On) even op een rijtje. De tijden gaan uit van een (bijna) lege accu die opgeladen wordt tot 80 en 100% van zijn capaciteit. Wanneer de accu niet leeg is, gaat het laden vanzelfsprekend sneller.

Accu capaciteit / Type lader (Ampère) 2A 4A 6A
400Wh (36V – 11Ah) 5 uur 2,5 uur 1,5 uur
500Wh (36V – 14Ah) 6,5 uur 3 uur 2 uur
625Wh (36V – 17Ah) 8 uur 4 uur 2,5 uur

Bovenstaande tabel geeft de gemiddelde laadtijden indicatief weer, deze kunnen uiteraard afwijken van het merk van de accu.

 

Bereken het even zelf, door de Ampère-uur waarde van je accu te gaan delen door de Ampère waarde van je lader en dan kom je ongeveer aan de laadtijd (in uren) om van 0 naar 100% te gaan.

Nood aan sneller opladen? Bekijk dan zeker onze snellader hieronder.

Bosch 6A Fast Charger

€ 160,00

Bosch 6A Fast Charger

€ 160,00

Met de Fast Charger van Bosch laadt je tot 3 keer sneller je fiets accu op.